Arches en Cathedral Valley
16 mei 2024 - Bryce Canyon, Utah, Verenigde Staten
maandag 13 mei : ARCHES NATIONAL PARK
Allereerst willen we zeggen hoe we jullie reacties waarderen. Fijn dat jullie zo met ons meereizen. Telkens als we weer iets gepost hebben is het weer leuk om de reacties op het verhaal of de foto’s te lezen.
Ook even iets over het kamperen. Tot nu toe staan we steeds op State Campgrounds. Sommige kun je reserveren, maar dat moet vaak al maanden van tevoren. Aangezien we een niet exact uitgestippelde route hebben is dat dus niet zo handig. Maar deze State Campgrounds hebben ook een FF beleid. Sommige hebben dat altijd, andere alleen voor de niet gereserveerde plaatsten. FF betekent: First come, First served. Je moet dus geluk hebben en niet te laat arriveren. Tot nu toe hebben we nog steeds zo’n plekje te pakken kunnen krijgen. Het werkt dan als volgt: Je kijkt of er nog een plekje vrij is (geen papiertje aan de paaltjes bij de kampeerplek), je installeert je en gaat binnen 15 minuten naar de entree waar je een envelopje uit een bak pakt. Daarop schrijf je je gegevens en je stopt het nachttarief in het envelopje (cash). Je scheurt er een reçuutje af en doet het envelopje in een afgesloten brievenbus.
Vervolgens hang je het reçuutje onder een klemmetje aan het paaltje bij je plaats. Op een gegeven moment vervangt een ranger of de camphost, wanneer hij weet dat je betaald hebt, je reçu voor een officieel papiertje. De plekken zijn altijd voorzien van een picknicktafel, een ronde stalen bak voor een kampvuur en vaak een barbecue. Op de camping is verder niets, soms een gebouwtje met een WC, een groot gat in de grond, waarop een soort toiletpot met bril en deksel. Op het gebouwtje staat een hoge beluchtingspijp die ervoor zorgt dat het niet stinkt en goed composteert.
Even wennen, maar het werkt prima. Wij vinden dit soort campings misschien heel primitief, maar de prijs is laag en deze terreinen liggen op prachtige plekken. De prijzen variëren tot nu toe van gratis tot 30 dollar per nacht.
Er zijn ook ‘gewone’ campings. Vooral RV (Recreation Vehicle)-sites, voor campers. Deze kosten vaak rond de 100 dollar per nacht. En je staat er naast elkaar op het asfalt. Er is ook een organisatie die KOA heet. Dat lijkt het meest op de campings zoals wij ze kennen: toiletgebouw, soms een zwembad, wifi, elektriciteit etc. maar daar zijn ook geen plekken onder de 80 dollar te vinden en de sfeer is ver te zoeken. Tot nu houden wij het op de campgrounds in de nationale parken en forests. En mocht het eventueel een keer niet lukken dan is er overal de mogelijkheid om vrij te staan.
Goed, terug naar ons avontuur. Zoals gezegd, op weg naar Arches (zie ook VIDEO)
Wat wij natuurlijk weer niet weten is dat je voor dit park een tijdslot moet reserveren. Stonden we dus voor niets in de rij. Aangezien wij de App niet kunnen downloaden waar je dat op moet reserveren (Franse Appstore) komt Britt ons te hulp. Ze reserveert voor 14h00 uur. We zijn dus eerst maar boodschappen gaan doen in MOAB en Piet heeft daar de vorige bijdrage geupload. In MOAB bezoeken we ook de plaatselijke State Liquorstore, en slaan we voor een weekje wijn in.
Over de Arches valt niets of te veel te zeggen, maar niets beschrijft het goed. Alles is er groots en prachtig. Elke rots doet ons denken aan een gebeeldhouwd dier of menselijk wezen. Bekijk de foto’s, en klik ze aan voor meer informatie en geniet in het klein mee van wat we daar allemaal in het groot konden zien.
Onze plek op de camping bevalt uitstekend. We hebben een prima plekje onder de bomen voor ons zitje, met uitzicht op de Colorado. Af en toe passeert er een kano, vogels vliegen over, het is een en al rust. Totdat … in de schemer …. ja hoor, daar is ie, ook op de Coloradorivier : de rondvaartboot. (zie VIDEO)
dinsdag 14 mei : CATHEDRAL VALLEY
Het plan is om op ons gemak richting Cathedral Valley te rijden. We nemen een klein stukje de snelweg en later een rustiger route. Eerst moeten we tanken. In Green River moet dat lukken. Nou inderdaad! Midden in de woestijn belanden we in een nederzetting met alleen maar hotels, restaurants, en tankstations. Het stikt er van de vrachtwagens.
We vervolgen onze weg over de 24. We rijden kilometerslang over een tweebaansweg in een eindeloze vlakte. Niemand te zien, heel af en toe een tegenligger. Onderweg een koffiestop bij een gesloten saloon.
Als het landschap heuvelachtiger wordt verschijnt er na iedere bocht weer prachtig nieuw landschap. Weer heel anders dan dat we tot nu toe gezien hebben. Op een gegeven moment zien we de kathedralen. Inderdaad de bergen lijken op immense kathedralen. Verder zien we veel zand en er wordt duidelijk veel “of the road” gereden. We durven de binnenweg naar de beroemde “Temple of the Sun” niet te nemen. Allemaal leuk met een four wheel drive, maar met het gehuurde campertje durven we het niet aan. Wel kunnen we nog een mooie foto maken van de “Factory butte”.
We rijden door om via de westkant over de verharde weg n°72 de Valley te bereiken. Daar aangekomen blijkt ook hier weer een onverharde weg te nemen. Intussen zitten we zo hoog, dat we de sneeuw die onlangs gevallen is al gepasseerd zijn en het is al aardig laat geworden. We zijn best avontuurlijk voor twee bejaarden, maar dit avontuur gaat ons te ver. We besluiten dat we al heel veel mooie ‘kathedralen’ gezien hebben en gaan op zoek naar een camping. Bij Fishlake moeten er een paar liggen. We dalen weer wat af en willen oostelijk van het meer via de noordkant naar de campgrounds rijden. Dat lijkt een goed plan. Helaas: gezien de laatste sneeuwval is de weg gesloten.
Weer terug en dan maar zuidelijk om het meer. Uiteindelijk belanden we op bijna 3000 meter hoogte op campground Doctor Creek. De campground is pas gerestaureerd, alles is nog blinkend. We vinden een plekje met uitzicht op het meer. Optimistisch kopen we bij de camphost een zak hout voor een kampvuur. Dan begint het te waaien en is het buiten echt niet leuk meer. We laden het hout in de camper en onszelf ook. We zijn nog niet binnen of het begint te regenen en vervolgens vallen de eerste natte sneeuwvlokken, gevolgd door hagelstenen. Wij zitten lekker warm binnen met een boek. Dat is ook vakantie!

Wauwwauwwauw! Die camping bij Moab! Wij zijn altijd wat bang om voor een dichte deur te komen met die FF plekken, maar zoals ik lees moeten we toch die gok maar wat vaker wagen.
Wat hebben jullie al veel moois gezien. Heel grappig om diezelfde rotsformaties voorbij te zien komen die wij hebben gezien. En complimenten voor de fotograaf, het lijkt met National Geographic :)
We kijken uit naar het volgende verhaal!
En wat mooi dat jullie deze reis kunnen maken .
Het reis verslag lijkt wel op de "de la catusse" van John 🤣
Wat is de temperatuur bij jullie ?
Ik vind het ook heel leuk om te lezen veel groetjes
Over eindeloze wegen. Wat een mooie reis met nu en dan hindernissen en een
beroep op improvisatievermogen. Wij hadden in die regio in april 1988 ook sneeuw;
vrij veel in Bryce Point (op 8300 ft).
Compliment voor de fraaie foto's en video. Alsof ik meereis.
FF is top idd!